Geef jezelf een kans en wordt afwijzingsbestendig

 

Er is niets meer vernederend dan afwijzing. Ik kan het weten, want ik ben de koning van de afwijzing. Nee, niet van mensen afwijzen, maar van afgewezen worden. Ik was vroeger altijd die jongen die verliefd werd op het verkeerde meisje. Ik had best wel wat keuze uit meisjes die mij leuk vonden, maar ik haalde het altijd in mijn hoofd het meisje te vragen dat mij totaal níet zag zitten. En dat lieten zij mij duidelijk weten!

De laatste tijd word ik ook regelmatig afgewezen. Na mijn hele leven voor de kerk te hebben gewerkt, ben ik voor het eerst aan het solliciteren naar werk buiten de kerk. Ik solliciteer op vaste banen, tijdelijk werk en zelfs stageplekken. Maar het wil maar niet lukken. Telkens krijg ik hetzelfde te horen: ‘Je past niet binnen ons profiel.’ Bedankt voor de uitgebreide feedback, zeg ik dan maar.

Immuun voor de pijn?

Wist je dat onderzoekers hebben ontdekt dat afwijzing fysiek pijn doet? Als jij als enige niet wordt uitgenodigd op de bruiloft van jouw vriendin. Of als je te horen krijgt dat je het tóch niet bent geworden na de laatste sollicitatieronde. Of als je als laatste op de bank blijft zitten bij het kiezen van de voetbalteams. Het doet pijn. Net zo veel pijn als het breken van je been.

Sommige mensen lijken immuun voor die pijn. De energieverkopers die van deur tot deur gaan. Hebben zij er geen last van? Of de super succesvolle managers van grote bedrijven. Hoe ervaren zij het als zij een keer nee te horen krijgen? Het geheim is dat niemand echt immuun is voor afwijzing. Vanbinnen zijn we allemaal een beetje onzeker. Maar je kunt er wel mee leren omgaan.

Keihard afgewezen

Jia Jiang was een semisuccesvolle ondernemer. Hij vertrok vanuit zijn geboorteland, China, naar de Verenigde Staten om zijn idool Bill Gates na te volgen. Op een dag werd hij keihard afgewezen door een belangrijke investeerder. Jia was er kapot van. Niet alleen omdat hij het geld hard nodig had voor zijn bedrijf, maar hij begon aan zichzelf te twijfelen. Kon hij het allemaal waarmaken? Misschien kon zijn hele businessplan wel de prullenbak in.

Gelukkig bleef Jia doorwerken aan zijn bedrijf en kreeg hij die welverdiende financiering uiteindelijk voor elkaar. Maar die afwijzing bleef hem dwarszitten. Hij besloot er wat aan te doen. Hij deed onderzoek en vond uit dat je kunt leren omgaan met afwijzingsangst. De oplossing klinkt nogal tegenstrijdig: probeer zo vaak mogelijk te worden afgewezen.

Hoemeer afwijzing, hoe beter

Met eelt op je voeten voel je minder pijn als je met je blote voeten op een harde ondergrond loopt. Iets soortgelijks geldt ook voor afwijzing. Door vaak afgewezen te worden, ervaar je minder afwijzingsangst. Jia begon met een 30-dagen-challenge: elke dag vroeg hij iemand om iets. $100 aan een vreemdeling of een gratis burger aan de manager van een fastfoodrestaurant. Hij vroeg zelfs aan een medewerker van een bakkerij om van vijf donuts het olympische symbool te maken. Je kunt het zo gek niet verzinnen!

Jia heeft zijn verhaal opgeschreven in een boek. Graag wil ik drie van zijn wijze lessen met je delen. (1) Mensen zijn veel sneller geneigd ja te zeggen dan we denken. Zelfs met de meeste absurde verzoeken willen mensen jou gewoon helpen, als je het maar durft te vragen. (2) Zelfs als je in eerste instantie van iemand een nee te horen krijgt, kun je altijd vragen of die persoon een andere oplossing heeft. Misschien weet hij wel iemand anders die jou kan helpen. Of misschien wil hij je wel tegemoetkomen, maar kan hij alleen niet alles geven wat je vraagt. (3) Het is uiteindelijk een kwestie van aantallen. Als jij maar genoeg mensen vraagt, zit er uiteindelijk een ja tussen. Als ik maar genoeg sollicitaties de deur uit doe, zit die perfecte match er uiteindelijk wel tussen. Geef dus niet te snel op!

Nee heb je, ja kun je krijgen

Vaak denken wij dat het aan ons ligt. Dat we dom of lelijk zijn. Dat wij ons verkooppraatje niet waar kunnen maken. We vertellen onszelf dat we daarom steeds worden afgewezen en proberen het daarom ook niet meer. We hebben onszélf afgewezen. En dat is het ergste wat we kunnen doen. Geef jezelf weer een kans. Wijs jezelf niet af! Laat anderen jou maar lekker afwijzen. En ik hoop dat jij nog heel vaak afgewezen zal worden, want voor iedere keer dat jij het aandurft om die vraag te stellen heb jij kans op een nieuwe ja, op een nieuw gesprek of op een fantastische nieuwe uitdaging.

Meer inspiratie van Jia Jiang vind je op zijn website of op YouTube.

Auteur: Tom Meijer
48