Doorgaan of stoppen en erover praten?

Mijn naam is Robin en toen ik 16 was, werd ik voor het eerst depressief. Ik werd op school ontzettend gepest en kwam daardoor in een negatieve spiraal terecht die mij tot steeds duisterdere plekken bracht. Op 17-jarige leeftijd stond ik bijna op het punt om zelfmoord te plegen. Je kunt dan twee dingen doen: ermee doorgaan of stoppen en erover praten. Gelukkig heb ik voor de tweede gekozen en heeft mijn moeder mij geholpen de juiste professionele hulp te zoeken.

Naar de buitenwereld toe presenteren we vaak een rooskleurig beeld van onszelf. We zijn gelukkig, gezond en blij. Daar is overigens niets mis mee, want niet iedereen hoeft altijd te weten hoe jij precies gestemd bent. Het kan vaak wel heel nuttig zijn om je gemoedstoestand bespreekbaar te maken en in gesprek te gaan met iemand die je vertrouwd en waar jij je veilig genoeg bij voelt. Veel mensen zijn zo vaardig geworden in het verbergen van de echte gevoelens waardoor ze er simpelweg de woorden voor niet meer weten te vinden.

Delen wat jij kwijt wil

Tegen zo’n persoon zeggen wij: hey, het is oké. Bij ons kan je er wel over praten. Op jouw tijd en jouw ritme. Jij mag delen wat je kwijt wil. Waar je niet over wil hebben, houd je binnen. We dagen je vooral uit om het gesprek aan te gaan. De rest komt op z’n eigen tijd.

Het citaat is hierboven is een samenvatting van een interview met Robin. Bekijk hier het volledige interview.

Modern biechten

Pas wanneer je er echt over gaat praten, kunnen anderen wat positieve dingen naar je toespelen.

 

Authentic People Share ondersteunt de campagne “Hey, het is oké.”

 
48