Ik verdiende een kleine 50 duizend euro’s per jaar. Dat bedrag haal ik dit jaar niet meer. Want in plaats van comfortabel bij mijn werkgever te blijven, heb ik ontslag genomen. Ik heb mooie plannen, maar voor brood op de plank heb ik de afgelopen maand via een uitzendbureau in een vleesverpakkingsfabriek gewerkt, voor een kleine twaalf euro per uur. Waarom? Om de simpele reden dat mijn ex-werkgever en ik niet meer dezelfde idealen delen. Ik heb ontslag genomen omdat ik niet wezenlijk tot mijn recht kwam maar ook omdat ik mij niet meer kon vinden in de filosofie van de organisatie waarvoor ik werkte.

Fred Teeven

Je zult wel denken dat ik gek ben, maar er lopen meer gekken rond zoals ik. Er zijn velen die niet ontslagen worden maar uit eigen initiatief hun werkgever bedanken. En dat ondanks het forse salaris en andere voorwaarden die vastzitten aan het werk. Of die, net als voormalig staatssecretaris Fred Teeven, niet lijdzaam wachten tot hun carrière weer een spannende wending neemt. Maar het heft in eigen handen nemen en iets gaan doen wat ze leuk of nuttig vinden. Zoals buschauffeur worden, in zijn geval.

Knellend korset

Onlangs vertelde een gesprekspartner mij dat hij meer dan een ton per jaar verdiende maar dat exit toch de beste optie was. Waarom? Omdat het werk niet meer gaf wat het beloofde, namelijk vrijheid, zelfstandigheid en behoud van eigenheid. Blijven werken voor de werkgever betekent voor velen vaak toch de eigen idealen en vrijheden indammen. Bij veel mensen daalt het werkgeluk wanneer zij beseffen dat ze een korset dragen dat knelt: een keurslijf waar werkgever en werknemer niet meer inpassen samen.

Aan de goden overgeleverd

De bedrijven waar wij dagelijks massaal naartoe stromen om ons werk te doen, zijn de kerken van deze tijd en samenleving. We aanbidden daar de plaatsvervanger van God, de werkgever, die zin geeft aan het leven van de medewerkers. Misschien vind je deze vergelijking te ver gaan, maar ga eens na hoe afhankelijk je bent van die almachtige waar jij je leven grotendeels aan toewijdt. Door een arbeidscontract te tekenen, leg je je bestaan voor meer dan driekwart in de handen van een mogelijke tiran die zo jouw leven zuur kan maken. Je bent als het ware aan de goden overgeleverd.

Geboden van de moderne religie

Natuurlijk zijn er regels en wetten waardoor je niet zomaar op straat kunt komen te staan, maar net zoals de ouderwetse gelovigen moet jij je ook houden aan de geboden van deze moderne religie. Je kent ze wel:

  1. Gij zult geen andere werkgevers eren. Ik ben immers de god die jou uit de armoede houdt.
  2. Maak geen karikatuur van je baas. Houd mijn eer hoog, ook al heb ik ongelijk. Ik ben je god en alleen mij zul je dienen. Doe je dat niet, dan kan ik jaloers worden en wie weet wat voor sancties er dan volgen.
  3. Gij zult presteren wanneer je in mijn alom tegenwoordige aanwezigheid bent. Rusten doe je maar in je eigen tijd.
  4. Gij zult mijn kritiek waardig ontvangen en naar mijn maatstaven je capaciteiten inzetten. Onenigheid duld ik niet. Ik ben aangesteld als alleenheerser. Meer is ook niet nodig.
  5. Als je enige steun en toeverlaat, je allerliefste vriend of je huisdier ziek is of sterft, begrijp ik je verdriet, maar denk niet dat ik daar een werkdag aan verspil. Gij zult daarom privé en werk gescheiden houden. Verdrietig, humeurig of rouwig zijn doe je maar thuis.

Ik kan nog wel vijf andere geboden noemen, maar jij denk ik ook.

Waar wil ik naartoe? De samenleving is dan weliswaar geseculariseerd maar er is niet veel veranderd. De goden zijn onder ons komen wonen en we dienen ze dagelijks zonder erbij stil te staan.

Moderne goden

Is dat erg? Niet persé. Wel ontstaat er een probleem op het moment dat je beseft dat die werkgever niet jouw welzijn voor ogen heeft maar dat van de onverzadigbare oppergoden. Aandeelhouders en/of andere belanghebbenden die dronken zijn van rendementsdenken. Zoals bij Zeus, Jupiter of andere westerse goden is hun wil wet en zijn de onderdanen nietig. Je bent overgeleverd aan hun grillen. Oké, het is een beetje overdreven om te zeggen dat álle werkgevers nukkig zijn en niet om hun werknemers geven, maar je zult ze de kost moeten geven!

Goed werkgeverschap

Tegelijkertijd zie je gelukkig ook een tegenovergestelde beweging. Het gerenommeerde adviesbureau Willis Watson Towers publiceerde vorig jaar november het onderzoek Benefits Trends Survey 2017. Een basisconclusie uit het onderzoek is dat de gezondheid en het financiële welzijn van werknemers tot de belangrijkste uitdagingen behoren voor werkgevers. Het welzijn van de medewerkers wordt steeds belangrijker voor werkgevers. Niet alleen omdat je als werkgever betrokken wilt zijn, maar vooral ook omdat je goed werkgeverschap nastreeft.

Zoals het godsbeeld van de oud-testamentische God voor veel mensen veranderde in een liefdevolle christelijke God, zo lijkt de moderne baas te willen transformeren. Werkgevers realiseren zich dat het tegenwoordig niet meer gaat over salarissen en een dikke leasebak om het voetvolk in het gareel te dwingen. In de huidige economie, de zogenaamde betekeniseconomie, gaat het om mogelijkheden, om de ontwikkeling van de eigen potentie en zingeving. Willis Towers schrijft bijvoorbeeld: “Medewerkers waarderen gezondheids- en welzijnsprogramma’s (73%) boven de pensioenelementen (63%) in hun arbeidsvoorwaardenpakket.”

Wat voor een werkgever ben jij?

Misschien is het goed om hier een vraag te stellen aan alle verantwoordelijken die dit lezen. Wat doe jij als leidinggevende om betrokken te zijn? Wat doe jij in het kader van goed werkgeverschap?

In de huidige betekeniseconomie wil je als werkgever het beste uit mensen halen. Zodat de medewerkers hun unieke talenten en kwaliteiten kunnen benutten. Door werk te doen dat past bij wat ze echt willen.

Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is een zoektocht waarvoor je tijd en ruimte moet maken. Door de kwaliteiten van een individu goed in kaart te brengen, net als de omgeving waarin de talenten het beste tot hun recht komen. Daarnaast, niet onbelangrijk, kan er ook nog van alles aan de hand zijn in de privésituatie. Als moderne werkgever ben je hier alert op, en baan je samen met de medewerker een weg in dit woud van vragen en mogelijkheden.

Modern biechten

Heb je in dat kader al eens aan Modern biechten gedacht?  Modern biechten is een laagdrempelige en kortdurende interventie aan de hand van het D.I.P.T.-systeem©. Lifecoaches van Authentic People Share  luisteren, inventariseren, adviseren, begeleiden en maken concreet toepasbaar wat er in een individu leeft. Modern biechten geeft mensen de ruimte hun verhaal te vertellen aan iemand die luistert en niet oordeelt, om opgeruimd en met voldoening voort te gaan. Door mensen ‘stoom af te laten blazen,’ breng je letterlijk lucht in de organisatie.

Groot effect

Het effect? Je beste mensen lopen minder snel weg omdat ze zich veilig en geborgen voelen. Ze voelen zich thuis omdat ze zich gehoord weten. Ze durven zich weer kwetsbaar op te stellen waardoor er beweging kan komen in vastgeroeste patronen en gedachten. En oplossingen dienen zich daardoor vaak spontaan aan, zonder eventuele zware exit-trajecten. Met het moderne biechten helpen wij mensen bewegingsvrijheid creëren waardoor zij vanuit hun kern kunnen functioneren.

Bel voor meer info

Ervaar zelf hoe weldadig Modern biechten is voor jouzelf, je medewerker en je organisatie als geheel. Lees meer over Modern biechten en maak gebruik van ons kennismakingsaanbod. Of bel 06 3169 1213 voor meer informatie. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

 

Auteur: Oliver
48