Emilie Wapnick is carrièrecoach, schrijver, presentator en kunstenaar. Van jongs af aan hoorde zij: “Wat wil je later worden als je groot bent?” Is dat jou ook wel eens gevraagd? Het klinkt misschien belangstellend maar gedachte erachter is helemaal niet zo onschuldig.

De maatschappij heeft bepaalde verwachtingen van jou. Eén van die verwachtingen is dat jij weet wie je bent. Dat je precies weet wat je leuk vindt en wat voor carrière je wil najagen. Het liefst weet je dat al op jonge leeftijd en het liefst is het iets wat ook nog een beetje geld in het laadje brengt. Maar wat als je niet weet wat dat ene ding is? Wat als er zoveel dingen zijn die je aandacht grijpen en waar je ook echt goed in bent?

Emilie is ervan overtuigd dat wij ons niet door de maatschappij moeten laten beperken. Heb jij dat ene ding gevonden? Dat is mooi! Ben jij er zo één die in van alles en nog wat geïnteresseerd is en het nog steeds niet weet? Geweldig! Probeer je interesses uit, zegt ze. Volg je passie. Laat je niet forceren om een keuze te maken: er is niet één ware ik, maar jij kunt zoveel zijn. Een betere vraag zou zijn: wat denk jij dat je allemaal kunt zijn?

Bekijk hier haar TED-presentatie

 

Misschien een vraag om over na te denken: Wat betekent het voor jou om jezelf te zijn?
48