Clichés en open deuren

“Mijn vader is liefdevol, aardig, gevoelig en zorgzaam”, zei Justin Baldoni tijdens zijn TED-presentatie. “Hij is zwak”, zei hij zelfs. Misschien vind je dat laatste onaardig, maar in een andere vorm zeggen we praktisch hetzelfde. Je hebt het vast wel een keer gehoord. “Vrouwen huilen meer en vaker dan mannen.” Of “echte mannen huilen niet.” Vrouwen zijn emotioneler dan mannen. Ze zijn anders. Ze denken met hun hart en mannen met hun hoofd. Het brein van de vrouw is anders dan die van de man. Clichés en open deuren die we soms met man en macht intrappen. Hoeveel is er eigenlijk echt van waar?

Blauw, roze of grijs?

We hielden het onderwerp tegen het licht met de vraag: klopt het wel dat mannen blauwe hersenen hebben en vrouwen een roze? We kwamen tot de volgende conclusie. Behalve dat het heel frustrerend is voor veel mannen en vrouwen die niet aan deze stereotypen voldoen, is het ook nog eens niet waar! Volgens ontwikkelings- en sociaalpsycholoog, Christia Spears Brown, zijn maar 3% van alle mensen echt puur mannelijk (blauw) of vrouwelijk (roze). Op een paar mensen na, hebben we dus allemaal gewoon grijze massa, daarboven!

Waarom gaan we dan anders om met emoties?

De verschillen in hoe we omgaan met onze emoties worden verschillend uitgelegd, maar het heeft niet per sé te maken met ons geslacht of de kleur van ons brein. Voor zover wij dat zien konden, is het een combinatie van biologie en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Het heeft meer te maken met hoe je bent opgevoed—wat je bent verteld hoe je moet zijn—dan wie je echt bent en voelt in essentie. Wat je meegekregen hebt uit je opvoeding kun je veranderen.

Waarom huilen mensen eigenlijk?

Ad Vingerhoets, hoogleraar klinische psychologie aan de universiteit van Tilburg en schrijver van het boek Tranen: Waarom mensen huilen, heeft er onderzoek naar gedaan en de geheimen van het huilen ontrafeld. Professor Vingerhoets zegt dat er vier factoren zijn die bepalen waarom vrouwen bijvoorbeeld meer huilen dan mannen. Deze zijn:

  1. Vrouwen komen meer in aanraking met emotionele prikkels.
  2. In zogenoemde crisissituaties voelen vrouwen zich hulpeloos, bijvoorbeeld na een inbraak of als de computer niet werkt. Vrouwen reageren meer met wanhoop dan mannen. Die hulpeloosheid en wanhoop gaat weer samen met verdriet. Mannen worden in die gevallen eerder boos.
  3. Hoe meer testosteron, hoe minder snel er gehuild wordt. Als het testosteron bij mannen lager wordt, bijvoorbeeld als ze bij prostaatkanker anti-hormonen krijgen toegediend, dan worden ze opeens emotioneler.
  4. Sociale druk. Een jongen leert al heel vroeg dat hij niet moet huilen wanneer hij verliest bij een spel. Als het niet zijn ouders zijn die hem dat aanleren, dan zijn het bijvoorbeeld zijn vrienden of klasgenoten die hem uitlachen.

Een persoonlijke noot

Dit komt sterk overeen met mijn (Tom) persoonlijke ervaring. Voor mij is het ook een hele grote uitdaging geweest. Nee, eigenlijk kost het mij nog steeds ontzettend veel moeite om mijn emoties te laten zien. Tot grote frustratie van mijn vrouw. Wanneer ik gestrest verdrietig, angstig of boos ben, vind ik het moeilijk om dit te uiten. Ik krop m’n emoties op, stop ze zo ver mogelijk weg en praat er met niemand over. Vroeg of laat komt het, helaas, toch wel naar buiten. Vaak is het dan niet op de meest prettige manier. Tijd voor verandering!

Een wereld waarin mannen zich kwetsbaar durven opstellen

Ondanks de ‘onaardige woorden’ over zijn vader, zegt Baldoni toch dat zijn vader het goed heeft gedaan. Met zijn presentatie pleit hij voor een wereld waarin mannen zich kwetsbaar durven opstellen en de moed hebben om hun gevoelens te uiten.

De meeste mannen kunnen zich, over het algemeen, probleemloos uiten over werk gerelateerde zaken, sport, politiek of vrouwen. Maar het is heel wat anders wanneer het gaat over persoonlijke onzekerheden en problemen. Wanneer het gaat over faalangst, bijvoorbeeld, dan verlammen we bijna. We praten er niet met onze vrienden over en al helemaal niet met vrouwen.

Gehoord en gezien worden

Het is een dooddoener, maar tegelijk de realiteit van velen: mannen vinden dat problemen er zijn om te worden opgelost en niet om over kletsen. Vrouwen daarentegen willen vaak alleen maar hun verhaal kwijt.

Wie zo denkt onderschat de kracht van het zich gehoord voelen en gezien worden. Ga maar na in je eigen geschiedenis. Wat was de reden dat jij steeds minder van jezelf liet zien? Je bent een keer belachelijk gemaakt, of je hebt het zien gebeuren bij iemand anders. Je rationele helft heeft je waarschijnlijk duidelijk gemaakt dat het jou niet (meer) mag overkomen. De oplossingen worden daarom elders gezocht, maar de uitweg is toch echt niet het stilleggen van het gesprek. Nee, je vind het juist in de verbinding met jezelf en je omgeving bij het gezien en gehoord worden.

Hoe doe je dat?

Je kan naar een lifecoach toestappen en aan de hand van een methode jouw situatie aanpakken. Zelf ontwikkelde ik (Oliver) de Discovery Framework. Het werkt als volgt:

In een situatie waarin jij voor een emotionele uitdaging komt te staan is het vooral verstandig de triggers te herkennen. Wat zet jou aan tot een bepaalde handeling en denken? Wordt bewust van de prikkels en wat het met je doet. Als je hier geoefend in bent, wordt het mogelijk om, van op afstand, naar de situatie te kijken. Je herkent bijvoorbeeld dat je verdrietig, ontroerd, ontdaan of een andere emotie ervaart. Na de herkenning komt erkenning. Je verkent daarbij het gevoel en de gedachte om het vervolgens als eigen te accepteren. Je kan het natuurlijk ook deels verwerpen of in zijn geheel. Welke je ook kiest, het zou niet gebaseerd moeten zijn op de verwachtingen van buiten af, maar op de vraag: wat zou iemand als ik in deze situatie doen? Dus niet: wat wordt er van mij verwacht, maar … wat doe ik nu, rekening houdend met de omstandigheden en mijn doelen, om zo goed mogelijk vanuit mijn eigenheid te handelen? Het antwoord wat daaruit komt, zou de weg moeten zijn die je vervolgens bewandeld.

Praktisch? Wees bewust van je drijfveren

Een manier om dit in de praktijk te kunnen brengen is door jezelf in situaties te plaatsen waarin je kwetsbaar zou willen zijn. Als er iets is waar jij je voor schaamt of normaliter je zwak in zou voelen, laat het dan toe en ga bij jezelf na wat je precies voelt. Werk vervolgens aan de hand van de TIA-methode om je doelen te bereiken. Wees bewust van je drijfveren, die zich uitten in emoties als angst en schaamte. Ga daadkrachtig te werk met je kwetsbaarheid. Echte mannen huilen ook in bijzijn van anderen. Neem je ruimte om je verhaal te doen.

Iemand zei een keer: “Het is doodvermoeiend om mij steeds maar sterker voor te doen dan ik mij eigenlijk voel.” De vraag die hierbij opkomt is: voor wie doe jij het eigenlijk?

Als we dan toch open deuren intrappen mogen we deze dan nog doen: Het is helemaal niet zwak om liefdevol, aardig, gevoelig en zorgzaam te zijn als man.

 

 

Auteurs: Tom & Oliver

 

Ps. Als jij je hierin herkent heb je, welbeschouwd, nu drie opties. Namelijk:

  1. Je doet helemaal niks en gelooft dat het vanzelf wel goedkomt.
  2. Je kiest voor jezelf en gaat maanden of jaren ploeteren met zelfhulpboeken, motivatiefilmpjes en inspirerende quotes.
  3. Je kiest voor jezelf en beseft dat het makkelijker en fijner is als je hulp krijgt van iemand die je begrijpt en met je meedenkt.

 

Welke kies jij?
48