Weet jij nog hoe je het nieuwe jaar inging? Omringd door je geliefden. Vol goede moed. En je had zo veel goede voornemens:

  • Ik ga weer naar de sportschool.
  • Ik ga meer tijd doorbrengen met familie en vrienden.
  • Ik ga mijn schulden aflossen.
  • Ik ga nu echt voor die ene droombaan.
  • Ik ga gezonder eten.

Allemaal ideeën om jouw leven beter te maken. Want dat willen we toch allemaal? Een beter, gezonder, rijker leven. Maar de realiteit is dat er nu, negen maanden na jouw frisse start, niets meer van je geweldige voornemens is overgebleven. Je bent weer beland in de sleur van het ‘gewone’ leven en je hebt besloten om het in 2019 maar nog eens te proberen.

Je bent gedoemd te falen

Waarom lukt het iedere keer toch niet? Waarom is het zo zwaar om naar de sportschool te blijven gaan? Waarom is het zo moeilijk om mijn vrienden vaker te zien? Waarom hou ik geen geld over om mijn schulden af te lossen? Waarom stel ik die belangrijke sollicitatie steeds weer uit? En die chocoladereep om 11 uur ’s avonds, die ziet toch niemand?

Jij bent niet de enige! Meer dan de helft van alle mensen haakt rond februari al af, zo blijkt uit onderzoek van Richard Koestner. Verandering is gewoon hartstikke moeilijk. Wanneer het namelijk eventjes te zwaar wordt, ga jij automatisch terug naar wat bekend en veilig is. Jouw grijze massa overtuigt je er dan ook nog eens van dat het maar beter is zo. En zo doe je heel makkelijk al je harde werk teniet. Maar deze keer is anders!

Je voornemens zijn te vaag

Wat wil jij graag bereiken? Wil je afvallen en gezonder worden? Wil je minder schulden hebben? Wil je een beter sociaal leven? Dat zijn geweldige doelen! Maar ze zijn te vaag. Als je doelen stelt, kun je het beter goed doen:

  • Zorg dat ze specifiek zijn: wat betekent het voor jou om gezond te zijn?
  • Zorg dat ze meetbaar zijn: hoeveel wil je eigenlijk precies afvallen?
  • Stel realistische doelen: € 15.000 aflossen in één jaar is wellicht te ambitieus.
  • Geef jezelf een deadline: ik ben voor 1 juli 8 kilo kwijt!

Als je deze vier simpele principes aanhoudt, zet je zo een paar steengoede doelen op papier waar je echt wat aan hebt.

Twee is altijd beter dan één

Wie houdt jou eigenlijk in de gaten? Als je antwoord daarop ‘Niemand!’ is, zul je heel moeilijk je doelen halen. Het is lastig om gemotiveerd te blijven als je met tegenslagen te kampen krijgt. Hoe makkelijk is het om één keertje sportschool over te slaan? Hoe simpel om je schuldafbetaling deze maand toch maar gewoon minimaal te houden? En wie ziet het als jij een keertje stiekem toch naar de Mac gaat? Je wilt je voornemens het liefst met niemand delen, omdat je bang bent in de ogen van anderen te falen. Maar als je jouw doelen met niemand deelt, maak je het jezelf erg makkelijk om te doen alsof ze nooit bestaan hebben.

Zoek een goede vriend, of je partner, bij wie jij het tipje van de sluier wilt oplichten. Iemand die je kunt vertrouwen en van wie je zeker bent dat hij je niet veroordeelt. Vraag hem of hij jou in de gaten wil houden. Of hij jou eens per week of maand wil vragen hoe het met je doelen staat. Zorg er wel voor dat het geen onbalans in je relatie met die persoon geeft. Soms is je levenspartner niet altijd de beste keuze. Maar we hebben allemaal zo’n persoon nodig. Die ene vriend of vriendin die jou een zetje geeft, wanneer je eigenlijk het liefst weer terug zou kruipen in je oude leven. Zoek hem of haar!

Leef in het hier en nu 

Je werkt hard aan je doelen. Natuurlijk, want je kijkt uit naar het moment dat je ze eindelijk hebt bereikt! Hoe zou het zijn om je eindelijk gezond en fit te voelen? Stel je voor dat je helemaal schuldvrij kon leven! Je droomt over alle leuke dingen die je zou kunnen doen met je vrienden en familie wanneer je daar meer tijd voor hebt vrijgemaakt. Maar pas op! Zorg dat jouw doelen niet een eigen leven gaan leiden. Je doelen zijn slechts een hulpmiddel om jouw leven beter te maken. Het is geweldig dat je droomt over hoe het zou zijn als jij je doelen hebt behaald, maar hoe zit het dan met nu?

Verandering is hard werken en vaak maak je offers. Maar probeer van de verandering zelf ook iets moois te maken! Geniet van het hele proces, niet alleen van de eindbestemming. Probeer een setje subdoelen te stellen, zodat jij lekker uit je dak kunt gaan als die eerste twee kilo’s eraf zijn! Maak er een feestje van wanneer je eindelijk de moed hebt gehad om tegen je baas te zeggen dat je graag wilt praten over die nieuwe positie. Je hebt je doel misschien dan nog lang niet bereikt, maar je hebt wel een eerste stap gezet. Dat is iets om trots op te zijn! Leef in het hier en nu en zorg dat elk moment bijzonder is. Als je dat lukt, heb je de helft van je doel al bereikt!

Het is tijd

Wat jouw voornemers ook waren of zijn: nu is het tijd om ze echt aan te pakken. Stel jezelf specifieke, meetbare en realistische doelen met een deadline. Vergeet niet je successen te vieren. Vind iemand die jou helpt door te zetten wanneer je het zelf even niet kunt. En probeer in het hier en nu te leven. Dan is deze keer echt anders!

Durf jij jouw doelen met ons te delen?

Laat dan hieronder een reactie achter. Heb je wat aan mijn tips gehad of wil je hier verder over praten? Reageer hieronder of stuur me een mail op tom@authenticpeopleshare.com.

Soms is het goed om met iemand over jouw levensdoelen in gesprek te gaan. Iemand die naar je luistert. Die jou de juiste vragen stelt, zodat je echt tot de kern komt van wat jij belangrijk vindt voor jouw leven. In één coachingsgesprek met Oliver kom je al tot de kern van wat jou beweegt. Durf jij het aan?

 

Auteur: Tom
48